Induktiokuumennus haastaa muut liedet

2.10.2008

Induktiolieden etuja ovat nopeus, turvallisuus ja energiatehokkuus

Nopeutta ja turvallisuutta pidetään induktiolieden ylivoimaisina etuina käyttäjälle. Tämä selvisi Upon tuotepäällikön Asta Hautala-Valkaman Helsingin yliopiston kotitalous- ja käsityötieteiden laitokselle tekemässä pro gradu –tutkielmassa, jossa kartoitettiin käyttäjien kokemuksia induktiokuumennuksesta. Induktiolieden nopeus parantaa paitsi käyttömukavuutta myös liesien energiatehokkuutta; induktiokuumennus kuluttaa jopa 30% vähemmän sähköä verrattuna valurautalevyihin. Energiatehokkuus tuo taloudellista säästöä ja ekologista kestävyyttä.

Upolla tuotepäällikkönä työskentelevä Asta Hautala-Valkama selvitti lopputyössään käyttäjien kokemuksia induktiokuumennuksesta. Induktioliedet ovat vasta rantautumassa laajemmin kotikeittiöihin ja tuomassa kotikokkien käyttöön samat liesiominaisuudet, jotka ovat jo vakiintuneet useisiin ammattikeittiöihin.
- Halusin selvittää, millaisina käyttäjät kokevat induktiokuumennuksen erot verrattuna muihin liesiin. Tutkielman tulokset vakuuttivat, että induktiokuumennuksen edut - nopeus, turvallisuus ja energiatehokkuus - ovat huomattavia muihin tämän hetkisiin kuumennustekniikoihin verrattuina. Turvallisuutta pidettiin myös merkittävänä asiana verrattuna muihin kuumennustekniikoihin, Asta Hautala-Valkama kertoo.

Induktiolieden käyttöturvallisuus perustuu siihen, ettei kuumennus käynnisty ilman magnetoituvaa keittoastiaa. Vastaavasti kuumennus kytkeytyy pois, kun keittoastian ottaa liedeltä. Induktiolieden merkittävä etu onkin paloriskin pieneneminen, sillä mikään ei-magnetoituva materiaali ei kuumene liedellä. Lieden lapsiturvallisuutta lisäävät myös tason alhaiset pintalämpötilat.
- Induktiolieden turvallisista ja nopeista ominaisuuksista on hyötyä kiireisessä arjessa ja lapsiperheissä. Turvallisuustekijät voivat helpottaa myös huonosti muistavien arkea, Hautala-Valkama sanoo.

Induktioliedet reagoivat säätöön kaasuliettä nopeammin

Induktioliesien keittoalueet reagoivat tehonsäätöön jopa kaasuliettä nopeammin, koska lämpö syntyy keittoastian pohjassa.
- Tehonsäädön nopeus ja tarkkuus myös matalissa lämpötiloissa helpottaa esimerkiksi herkkien ruoka-aineiden käsittelyä. Esimerkiksi suklaan sulattaminen on induktioliedellä aiempaa helpompaa. Myös lämpötilan kontrollointi oli tutkielmaan osallistuneiden mielestä parempaa induktioliedellä kuin muilla kuumennustavoilla.Tehonsäätö reagoi välittömästi esimerkiksi kun kiehumista, vaikka maidon kiehuessa yli, halutaan vähentää nopeasti, Hautala-Valkama kertoo.

- Käyttömukavuutta lisää myös, ettei lika pala tasoon kiinni, sillä induktiolieden keraamisen lasin alla ei ole lämpövastuksia. Kun samaan aikaan ruoanvalmistuksen suosio on kasvanut, induktioliesi tarjoaa ruoanvalmistusta arvostaville sujuvuutta ja laadukkuutta, Hautala-Valkama sanoo.

Induktiokuumennus perustuu magneettikenttään

Induktiolieden kuumennusperiaate poikkeaa täysin muista liesistä. Induktiokuumennustekniikassa sähkövirta muuntuu korkeataajuiseksi magneettikentäksi keraamisen keittoalueen ja magnetoituvan ruoanvalmistusastian välillä. Siksi keittoastia kuumenee suoraan ilman välittävän tason kuumenemista, ja keittoastiassa oleva ruoka lämpenee nopeammin. Esimerkiksi kuumennettaessa litra vettä Upon induktiolieden booster-toiminnolla, vesi kiehuu puolet nopeammin kuin keraamisella keittotasolla.

Induktiokuumennus edellyttää keittoastioilta magnetoituvasta pohjamateriaalista (kromiteräs, rauta, valurauta ja teräsemali) valmistettua pohjaa, mikä löytyy valtaosasta kattiloita ja paistinpannuja. Pohjaltaan erikokoiset keittoastiat sopivat hyvin liesien induktiokeittoalueille, sillä astian sijainti ei kuumennusalueella ole niin tarkkaa verrattuna perinteisiin valurautalevyihin ja keraamisiin keittoalueisiin.

Upon induktioliedet valmistetaan kotimaassa

Upon Lahden tehtaalla valmistetaan Upon lattialiesiä mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja energiaa säästäen. Tehdas käyttää maakaasua, ja valmistusprosessi on hiottu huippuunsa niin, että valmistus- ja pakkausmateriaalien käyttö on tehokasta. Liesien eri osat merkitään, jotta ne voidaan kierrättää lieden poistuttua käytöstä. Liesien arvioitu käyttöikä Suomessa on miltei 20 vuotta. Upon liedet valmistetaan kestäviksi ja yhä energiatehokkaammiksi. Uusinta teknologiaa edustavan lieden hankinta onkin pitkäikäinen sijoitus.

Monet suomalaiset keittiöt on suunniteltu 50 cm:n levyiselle liedelle. Markkinoiden ainoa 50 cm:n levyinen induktioliesi on kotimainen Upo Induktioliesi Ci1050.
Upon mallistossa on lisäksi 60 cm:n levyinen Upo Induktioliesi Ci 1000.

Upon induktioliesien suositushinnat:
Upo Induktioliesi Ci1050 1790 €
Upo Induktioliesi Ci 1000 1 890 €

Lisätietoja tiedotusvälineille:
Asta Hautala-Valkama, puh. 09 5033 0761
asta.hautala-valkama@upo.fi

Painokelpoisia tuotekuvia:
Harkonsalo & Vesa
Tuula Brusila, puh. 020 741 6944
Liisa Hertz puh. 020 741 6947
etunimi.sukunimi@harkonsalovesa.fi

Lähde: Asta Hautala-Valkama: Induktiokuumennus keraamisissa lattialiesissä ja keraamisissa keittotasoissa. Asiantuntijoiden näkemyksiä induktiokuumennuksen eduista ja haitoista. Helsingin yliopisto, Käyttäytymistieteellinen tiedekunta, 2008.