Parhaat vinkit pyykinpesukoneen puhdistukseen | UPO-kodinkoneet

Pesukone on yksi niistä kodinkoneista, joka on käytössä vähintään muutaman kerran viikossa useimmissa kotitalouksissa – suurimmissa perheissä jopa päivittäin. Emme käytännössä enää voisi elää ilman sitä. Se yksinkertaistaa suuremman pyykkimäärän ja lukuisien eri materiaalien pesemistä niin, että suoriudumme tästä kotiaskareesta jopa alitajuisesti. Siksi on suositeltavaa, että vastineeksi kovasta työstä huollamme pyykinpesukonetta ennen kaikkea puhdistamalla sen säännöllisesti.

Miksi pesukone tulee puhdistaa säännöllisesti?

On suositeltavaa, että käytät aina pyykkiä pestessäsi vedenpehmennysainetta, erityisesti jos asut alueella, jossa vesi on kovaa. Näin estät kalkin muodostumisen pesukoneen tärkeisiin osiin, kuten rumpu- ja lämmityselementteihin, ja vähennät samalla korjauskustannuksia. Tietyt pyykinpesuaineet (erityisesti jauhemaiset) sisältävät itsessään vedenpehmennysainetta, geelimäiset pyykinpesuaineet yleensä eivät, jolloin sitä on lisättävä erikseen.

Jätä jokaisen käytön jälkeen pesukoneen ovi ja pesuaineen annostelijan laatikko hieman auki, jotta sisäosat voivat kuivua kokonaan, eikä epämiellyttäviä hajuja ala kertymään.

Jokaisen pesuohjelman jälkeen puhdista myös pesukoneen oven tiiviste käsin pehmeällä liinalla. Tekstiilikuidut, hiukset, hiekka ja pienet likajäämät kertyvät tiivisteeseen. Jos emme poista niitä, ne päätyvät seuraavalla pesukerralla pesukoneen rumpuun. On suositeltavaa pyyhkiä tiiviste ja oven sisäpuoli kuivaksi jokaisen pesukerran jälkeen, jotta homeen muodustuminen voidaan estää mahdollisimman tehokkaasti.

Varmista aina pestessäsi pyykkiä, että et käytä liikaa pyykinpesuainetta tai huuhteluainetta, joka voi jäädä pesuaineen annostelijaan, rumpuun tai päätyä vaatteisiin, koska ei huuhtoutunut pois perusteellisesti pesuohjelman aikana. Pyykinpesuaineiden osalta sääntö "vähemmän on enemmän" pätee ehdottomasti; muista siksi noudattaa valmistajan ohjeita huolellisesti.

Varmista myös, että et ylikuormita pesukonetta laittamalla sinne liikaa vaatteita. Noudata yksittäisille ohjelmille annettuja painoja ja määriä. Sen sijaan, että ahtaisit rummun liian täyteen, pese maltillisempia määriä. Ota myös huomioon, että tiettyjen vaatteiden paino nousee huomattavasti pesun aikana (näitä ovat esimerkiksi pyyhkeet, paksut paidat ja untuvatakit). Jos ylikuormitat rummun, moottori alkaa ylikuumentua eikä vaatteet peseydy perusteellisesti.

Mitä pesukoneen kuukausittaiseen huoltoon kuuluu?

Suorita vähintään kerran kuukaudessa tyhjälle pesukoneelle pesuohjelma korkeimmalla lämpötilalla. Pesukoneen oma itsepuhdistusohjelma, kuten esimerkiksi UPO-SterilTub, puhdistaa myös pesukoneen rummun perusteellisesti. Jos suosit luonnonmukaisia metodeja, voit käyttää pesuun myös valkoviinietikkaa ja ruokasoodaa.

Puhdista pesuaineen ja huuhteluaineen annostelija vähintään kerran kuukaudessa, jos havaitset ainekertymiä tai epämiellyttäviä hajuja, sillä ne vihjaavat bakteerien ja homeen olemassaolosta. Poista annostelija pesukoneesta ja liota sitä valkoviinietikassa 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen huuhtele se juoksevan veden alla. Sitkeistä pesuainejäämistä pääset parhaiten eroon vanhan hammasharjan avulla.

Puhdista myös suodatin vähintään kolme kertaa vuodessa, sillä se sieppaa unohdetut kolikot, puuttuvat napit ja pienet lasten lelut – sekä tekstiilinukan, jota varten se on todella suunniteltu. Puhdistamalla suodattimen säännöllisesti säästyt monilta korjaajan käynneiltä ja pidennät uskollisen kodinkoneesi elinikää.