1

10 vinkkiä, joilla voit vähentää ruokahävikkiä ja säästää ruokakuluissa

Tiesitkö, että keskiverto-suomalaisen ruokahävikki on noin 24 kiloa vuodessa, mikä vastaa noin sataa euroa per henkilö? Ja että kotitaloudet tuottavat suurimman määrän ruokahävikistä – eivät ravintolat tai kaupat?

Vaikka heitämme pois ruoantähteitä, noutoruoka-annoksia tai ruokia, joista emme pidä, suurin syypää ruokahävikkiin on ruoan vanhentuminen tai pilaantuminen.

Hävikkiruoka ei ole rasite pelkästään lompakolle. Yksi kolmasosa kaikesta yleisen kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta syntyy ruoasta. Ruoantuotantoon käytettävät päästöt ovat turhia, jos ruoka päätyy roskiin.

Hävikkiruoan vähentäminen kannattaa siis ehdottomasti. Se auttaa vuosien saatossa säästämään selviä summia rahaa ja on huomattava ympäristöteko planeetallemme – win-win!

Myös me UPO:lla olemme sitoutuneet huolehtimaan kallisarvoisesta ympäristöstämme ja tekemään sen mahdollisimman helpoksi myös sinulle.

Siksi olemme koonneet kymmenen hyvää vinkkiä, joiden avulla voit vähentää ruokahäviäkkiäsi selvästi. Voit myös testata osaamisesi interaktiivisen UPO-jääkaappipelin avulla, joka tekee viimeistään sinusta jääkaapin täytön ammattilaisen.

1. Sijoita elintarvikkeet jääkaappiin oikein.


Yksi tärkeimmistä ja yksinkertaisimmista keinoista vähentää ruokahävikkiä on säilöä elintarvikkeet jääkaappiin oikein.

Proteiinipitoiset elintarvikkeet ovat herkimpiä pilaantumaan, joten ne kannattaa sijoittaa jääkaapin kylmempiin osiin. UPO-jääkaappien FreshZone-lokeron lämpötila on 2-3 astetta muuta jääkaappia alhaisempi, mikä sopii optimaalisesti lihan, kalan ja muiden lihatuotteiden säilytykseen.

Jos jääkapistasi ei löydy FreshZone-lokeroa, helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten avatut maitotuotteet ja pehmeät juustot kannattaa säilyttää jääkaapin etuosassa, jotta ne eivät unohdu jääkaapin uumeniin. Jääkaappia täyttäessä kannattaa noudattaa kaupoista tuttua ensin sisään – ensin ulos -käytäntöä. 

Kasvikset, kuten sienet, porkkanat ja kurkku, kannattaa sen sijaan asettaa CrispZone-vihanneslaatikkoon, jossa ne säilyvät kosteudensäätimen ansioista tuoreina ja raikkaina.

Vaikka jääkaapin oven hylly saattaa olla huokutteleva paikka maidolle, kannattaa sillä mieluummin säilyttää paremmin säilyviä juomia, kuten limutölkkejä. Pikkelssit ja fermentoidut kasvikset sopivat myös säilyvyytensä puolesta FreshZone-lokeron ulkopuolelle.

Muista, että jääkaapin riittävän alhainen lämpötila (0-5 °C) on myös olennaista ruokien säilyvyyden kannalta. UPO-jääkaapeista löytyvä Adapttech-teknologia pitää jääkaapin lämpötilan tasaisen kylmänä, mikä parantaa elintarvikkeiden säilyvyyttä. Älykäs teknologia seuraa jääkaappirutiineja viikon mittaan ja laskee jääkaapin lämpötilaa hetkellisesti aikoina, jolloin jääkaappia avataan usein. 

Katso, miten UPO-AdaptTech toimii >>


2) ... ja muista, että toiset pitävät eniten huoneenlämmöstä.

Tomaatit menettävät makuaan jääkaapissa ja niiden koostumus voi vetistyä, joten ne säilyvät parhaiten jääkaapin ulkopuolella. Avaamattomat säilykkeet, kuivaruoat ja ruokaöljyt vievät myös turhaa jääkaappitilaa, eikä niitä kannata laittaa sinne.

Banaanit tuottavat kypsyessään etyynikaasua, joka kypsentää myös lähellä olevia hedelmiä. Siksi ne on myös parasta säilyttää huoneenlämmössä muista hedelmistä erillään. Jos banaanit ovat tummuneet liikaa, voit pakastaa ne ja käyttää myöhemmin vaikkapa banaanikakkuun.

3) Suunnittele ruokaostoksesi.


Jos mahdollista, käy ruokaostoksilla harvemmin. Näin vältät turhat heräteostokset ja ’kaiken varalta -tuotteet’, jotka jäävät usein käyttämättä. Kirjaa tarvitsemasi elintarvikkeet listaan, äläkä lähde ruokaostoksille nälkäisenä.

4) Opettele tunnistamaan vanhentunut ruoka.


Muista, että ”Parasta ennen” ja ”Viimeinen käyttöpäivä”-merkinnät tarkoittavat eri asioista. Luota vaistoihisi ruoan syömäkelpoisuutta arvioidessasi. Jos ruoka ei haise, näytä tai tunnu oudolta, sen voi todennäköisesti syödä.

5) Eikö ruoalle löydy käyttöä? Pakasta se!


Pakastaminen on yksi helpommista tavoista pidentää ruoan säilyvyyttä. Ainoastaan elintarvikkeet, joiden vesipitoisuus on korkea (kuten kurkku ja salaatinlehdet) eivät sovellu pakastukseen.

6) Pidä kasvikset vedessä.


Voit pidentää esimerkiksi porkkanoiden ja parsakaalin säilyvyyttä säilömällä ne vedellä täytettyyn rasiaan ja pitää ne jääkaapissa, mikä hidastaa niiden varsien kasvua.

7) Yllätä itsesi!


Hävikkiruoka on IN. Mitäpä jos yllättäisit itsesi ja perheesi kokkaamalla kerran viikossa yllätysaterian jääkaapin huonoksi menevistä aineksista? Yllätyt millaisia herkkuja voit loihtia yksinkertaisimmistakin ainesosista.

8) Tee lahjoitus!


Oletko lähdössä lomalle, mutta jääkapissasi on edelleen avaamattomia ruokapakkauksia? Mikset lahjoittaisi niitä työkavereillesi, ystävällesi tai naapurillesi?

9) UPO-jääkkaappien ionisaattori pitää ruoat raikkaana pidempään.


Teknologia voi todellakin olla paras kumppanisi taistelussa hävikkiruokaa vastaan – samoin UPO-jääkaapeista löytyvä puhdistava ionisaattori. Se poistaa jääkaappien pahat hajut ja ehkäisee bakteerien muodostumista, pitäen ruoat syömäkelpoisina ja raikkaina pidempään. Ja mikä parasta – sinun ei tarvitse pelätä, että kaverin synttäreille leipomasi kakku saa sipulisen makuvivahteen, vaikka sijoittaisitkin nämä kaksi lähelle toisiaan jääkaapissa.

10) Kokeile hävikkiruoka-sovelluksia ja palveluita.


Jos haluat olla oikea hukkaruoka-pro, siihen on monia helppoja keinoja – ja suurin osa niistä onnistuu suoraan omalta kotisohvaltasi! Tarvitset vain älypuhelimen ja nettiyhteyden. Tässä muutamia varteenotettavia palveluita:

Puhelimeen ladattavan ResQ-sovelluksen avulla voit pelastaa ruokakauppojen elintarvikkeita menemästä hukkaan. Yritys tekee yhteistyötä eri ruokakauppojen kanssa ympäri Suomen. Ruokakauppa-outletit, kuten ruotsalainen Matsmart ja suomalainen Fiksu Ruoka myyvät myös syömäkelpoista ruokaa, jota ruokakaupat eivät enää myy.

Helsingissä sijaitseva hävikkiruokaravintola LOOP on myös kokemuksen arvoinen. Ravintola valmistaa kaikki annokset hukkaruuasta, mitä ei uskoisi herkkuja maistellessa.

11) Testaa tietosi UPO:n jääkaappipelillä!

Etkö ole vieläkään aivan varma, osaatko sijoittaa elintarvikkeet jääkaappiin oikein? Testaa taitosi ja opi oikeaksi ruuan säilömisen ammattilaiseksi huippuhauskan UPO-jääkaappipelin avulla.