1

Marjojen, vihannesten ja sienien pakastus: näin onnistut

Kesä on paras vuodenaika monesta syystä – yksi niistä on ehdottomasti se, että kasvimaamme, pihamme ja metsät vilisevät tuoreita marjoja, sieniä ja vihanneksia, ja toreilla leijailee herkulliset tuoksut. Vaikka Suomen kesä on lyhyt, voit onneksi nauttia tuoreista luonnon antimista ympäri vuoden UPO-pakastimen avulla. Tutustu nyt pakastusoppaaseemme, josta opit, miten pidät kasvikset, sienet, marjat tuoreina mahdollisimman pitkään.

Miksi pakastaminen kannattaa?

Pakastaminen säilyttää kasvisten tuoreuden pidempään estämällä mikro-organismien kasvua ja ehkäisemällä pilantuumista. Ja mikä tärkeintä, pakastamisen avulla voit kokea kesän ja syksyn maut uudelleen mehukkaiden marjojen, herkullisten sienien ja maukkaiden kasvisten muodossa.

Mitä kasviksia voi pakastaa?

Suurin osa kasviksista sopii pakastamiseen. Tässä niistä muutamia.

  • Porkkanat
  • Maissi
  • Pavut
  • Kesäkurpitsa
  • Herneet
  • Parsakaali
  • Purjot
  • Kukkakaali
  • Pinaatti

Kasvikset, joiden on korkea, voivat sulaessaan muuttua pehmeiksi. Siksi emme suosittele seuraavien kasvisten pakastamista:

  • Kurkut
  • Retiisit
  • Kaali
  • Endiivi
  • Selleri
  • Lehtikaali
  • Salaatti
  • Sikuri

Kauanko kasvikset säilyvät pakastimessa?

Suosittelemme, että käytät pakastetut kasvikset 3 kuukauden kuluessa tai viimeistään vuoden sisällä. Säilytä niitä kuitenkin tasaisessa lämpötilassa ja vältä sulattamista ja uudelleen pakastamista. Jos kasvisten väri on haalistunut tai niissä on runsaasti jääkiteitä, ne voivat olla pilaantuneet.

Miten kasvikset valmistellaan pakastamista varten?

Aloita pesemällä tuotteet kylmällä vedellä ja pilkkomalla ne sopivan kokoisiksi. Jos pidät kuorituista kasviksista, kuori ne ennen pakastamista. Useimmat kasvikset on myös hyvä kiehauttaa ennen pakastamista, jotta ne säilyttävät paremmin värinsä, koostumuksensa ja makunsa. Se onnistuu näin: laita pestyt ja pilkotut kasvikset kiehuvaan veteen tai höyrytyskoriin ja keitä niitä kasvistyypille sopivan ajan. Kaada vesi pois ja upota kasvikset kylmään veteen, jottei kypsyminen jatku. Kun olet valmis, laita ne pienempiin pakastinpusseihin tai ilmatiiviisiin rasioihin. Merkitse pussin tai rasian kanteen pakastuspäivämäärä ja halutessasi pakastamasi sisältö.

Tomaatit on parempi pakastaa soseutettuna, sillä niiden vesipitoisuus on korkea.

Voiko hedelmiä pakastaa?

Kyllä! Voit pakastaa kaikenlaisia hedelmiä, mutta muista, että vesimelonien rakenne muuttuu pakastettaessa pehmeäksi. Varmista ennen hedelmien pakastamista, että ne pestään ja valutetaan. Poista myös kaikki huonot ja vihreät osat.

Vinkki: Jäikö sinulta ruoanlaiton jälkeen käyttämättä osa limestä tai sitruunasta? Voit pilkkoa sen lohkoiksi, pakastaa ja käyttää myöhemmin lisukkeina kylmissä drinkeissä. Kippis! 

Voinko pakastaa marjoja?

Ehdottomasti – marjat sopivat pakastamiseen täydellisesti niin raakoina, soseutettuna ja keitettyinä sokerin kanssa. Jos marjat on pestävä ennen pakastamista, varmista, että ne ovat kuivia ennen pakastimeen laittoa.

 Entäpä tuoreita yrttejä?

Kyllä – myös tuoreet yrtit sopivat pakastukseen. Pilko ne pieniksi paloiksi ja pakasta levyllä, jotta ne eivät jäädy yhteen. Jos haluat käyttää yrttejä keittoihin, voit myös yksinkertaisesti pakastaa ne jääpalamuoteissa tilkassa vettä.

Entäpä sienet?

Voit pakastaa myös sieniä, mutta koska niiden vesipitoisuus on korkea, ne kannattaa kuivattaa ensin pannulla. Tee näin: aseta sienet kuivalle, öljyttömälle teflonpannulle, ja paista kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Jäähdytä sienet huolellisesti kuumennuksen jälkeen, siirrä pakatusrasiaan tai pussiin ja sen jälkeen pakastimeen.

Suuret jääkiteet rikkovat sientien solut, joten pakastaminen kannattaa suorittaa mahdollisimman nopeasti. UPO-pakastimien pikapakastustoiminto on tähän ihanteellinen: se laskee pakastimen lämpötilan hetkeksi -24 asteeseen, mikä nopettaa pakastusta selvästi ja säilyttää tärkeät mineraalit parhaiten.