Näin paistat rapeakuorista, kotitekoista leipää – 4 vinkkiä, joilla onnistut varmasti
Monet leivän ystävät ovat sitä mieltä, että maukkaassa leivässä on rapea kuori ja pehmeä, kuohkea sisus. Siksi pyysimme asiantuntijoitamme jakamaan vinkkejä, joiden avulla saat myös kotiuunissa leipomastasi leivästä juuri sellaista, jolla voit huoletta hemmotella perhettä tai ystäviäsi.
1. Rapea kuori pelasta leipää, joka on sisäpuolelta kova
On suuri
pettymys, jos huomaat paiston jälkeen, että rakkaudella leipomasi leivän kuori
on rapea, mutta sisus ei lainkaan pehmeä, vaan oikeastaan kova kuin kivi. Mikä
meni pieleen? Syitä voi olla monia, mutta yleisin niistä on hiiva. Varmista
aina leipää valmistaessasi, että hiiva aktivoituu kunnolla. Sekoita se lämpimän
veden ja sokerin kanssa ja anna tekeytyä 5–15 minuuttia. Kun vaahtoa on
muodustunut, hiiva on valmiina leivontaan. Jos vaahtoa ei muodostu, yritä
uudelleen varmistaen ensin, ettei vesi ole liian kuumaa tai hiiva
vanhentunutta.
2. Vältä ylimääräistä jauhoa...
...tai ainakin
käytä jauhoa mahdollisimman vähän. Miksi? Ylimääräinen jauho leivotun taikinan
pinnalla voi estää kuoren muodostumisen. Muista myös, että leivän muoto on
tärkeä, jos haluat siihen mahdollisimman paljon kuorta: mitä leveämpi leipä,
sitä enemmän kuorta leivässä on.
3. Höyry lisää rapeutta
Höyry on
salaisuus, jolla saat perusleivästä erittäin maukasta ja rapeaa. Siksi uusissa UPO-uuneissa on ExtraSteam-ohjelma, joka tekee höyryllä leipomisesta helppoa. Se luo uuniin
täydellisesti höyrytetyn ympäristön, minkä ansiosta saat leipääsi paksun ja rapean
kuoren. Laita vain hieman vettä matalalle leivinpellille ja aseta se uuniin
leivän alapuolle, valitse ExtraSteam-ohjelma ja anna uunin hoitaa loput. Erityinen
algoritmi varmistaa veden optimaalisen haihtumisen.
ExtraSteam kierrättää
höyryä uunissa perusteellisemmin verrattuna ratkaisuihin, joissa uunipesän
pohjalla on vain pieni syvennys, koska höyryä muodostuu suuremmalle pinta-alalle
uuniin. Leipomisen päätteeksi lokero voidaan helposti puhdistaa
astianpesukoneessa.
Vannomme, että
kun olet päässyt höyryllä valmistetun leivän makuun, paluuta entiseen ei ole!
Kuinka höyry
tekee kuoresta niin rapean?
Höyry auttaa liuottamaan sokereita taikinan pinnalle. Kun taikina paistuu, sokerit karamellisoituvat, mikä antaa leivälle kiiltävän, rapean kuoren. Höyryn avulla leipä voi myös kohota lopulliseen kokoonsa repeytymättä, sillä se pitää kuoren pehmeänä ensimmäisen viiden – kymmenen minuutin ajan, jolloin leipä laajenee eniten.
4. Jäähdytä leipä uunissa
Tämä viimeinen
vinkki voi yllättää sinut: leivän jäähdyttäminen uunin jälkilämmössä on itse
asiassa paras tapa varmistaa, että leipä pysyy rapeana, koska se pitää
jäähdytysprosessin pitkänä ja hitaana. Kun leipä on paistettu, sammuta uuni,
siirrä leipä pelliltä ritilälle, jätä uunin luukku hieman auki ja anna jäähtyä.