Näin paistat rapeakuorista, kotitekoista leipää – 4 vinkkiä, joilla onnistut varmasti

Monet leivän ystävät ovat sitä mieltä, että maukkaassa leivässä on rapea kuori ja pehmeä, kuohkea sisus. Siksi pyysimme asiantuntijoitamme jakamaan vinkkejä, joiden avulla saat myös kotiuunissa leipomastasi leivästä juuri sellaista, jolla voit huoletta hemmotella perhettä tai ystäviäsi.

1. Rapea kuori pelasta leipää, joka on sisäpuolelta kova

On suuri pettymys, jos huomaat paiston jälkeen, että rakkaudella leipomasi leivän kuori on rapea, mutta sisus ei lainkaan pehmeä, vaan oikeastaan kova kuin kivi. Mikä meni pieleen? Syitä voi olla monia, mutta yleisin niistä on hiiva. Varmista aina leipää valmistaessasi, että hiiva aktivoituu kunnolla. Sekoita se lämpimän veden ja sokerin kanssa ja anna tekeytyä 5–15 minuuttia. Kun vaahtoa on muodustunut, hiiva on valmiina leivontaan. Jos vaahtoa ei muodostu, yritä uudelleen varmistaen ensin, ettei vesi ole liian kuumaa tai hiiva vanhentunutta.

2. Vältä ylimääräistä jauhoa...

...tai ainakin käytä jauhoa mahdollisimman vähän. Miksi? Ylimääräinen jauho leivotun taikinan pinnalla voi estää kuoren muodostumisen. Muista myös, että leivän muoto on tärkeä, jos haluat siihen mahdollisimman paljon kuorta: mitä leveämpi leipä, sitä enemmän kuorta leivässä on.

3. Höyry lisää rapeutta

Höyry on salaisuus, jolla saat perusleivästä erittäin maukasta ja rapeaa. Siksi uusissa UPO-uuneissa on ExtraSteam-ohjelma, joka tekee höyryllä leipomisesta helppoa. Se luo uuniin täydellisesti höyrytetyn ympäristön, minkä ansiosta saat leipääsi paksun ja rapean kuoren. Laita vain hieman vettä matalalle leivinpellille ja aseta se uuniin leivän alapuolle, valitse ExtraSteam-ohjelma ja anna uunin hoitaa loput. Erityinen algoritmi varmistaa veden optimaalisen haihtumisen.

ExtraSteam kierrättää höyryä uunissa perusteellisemmin verrattuna ratkaisuihin, joissa uunipesän pohjalla on vain pieni syvennys, koska höyryä muodostuu suuremmalle pinta-alalle uuniin. Leipomisen päätteeksi lokero voidaan helposti puhdistaa astianpesukoneessa.

Vannomme, että kun olet päässyt höyryllä valmistetun leivän makuun, paluuta entiseen ei ole!

Kuinka höyry tekee kuoresta niin rapean?

Höyry auttaa liuottamaan sokereita taikinan pinnalle. Kun taikina paistuu, sokerit karamellisoituvat, mikä antaa leivälle kiiltävän, rapean kuoren. Höyryn avulla leipä voi myös kohota lopulliseen kokoonsa repeytymättä, sillä se pitää kuoren pehmeänä ensimmäisen viiden – kymmenen minuutin ajan, jolloin leipä laajenee eniten.

4. Jäähdytä leipä uunissa

Tämä viimeinen vinkki voi yllättää sinut: leivän jäähdyttäminen uunin jälkilämmössä on itse asiassa paras tapa varmistaa, että leipä pysyy rapeana, koska se pitää jäähdytysprosessin pitkänä ja hitaana. Kun leipä on paistettu, sammuta uuni, siirrä leipä pelliltä ritilälle, jätä uunin luukku hieman auki ja anna jäähtyä.